Çocukların sadece hastalandıklarında veya bir yakınmaları olduğunda değil sağlıklı iken de doktor kontrolüne götürülmeleri gerekir. Sağlıklı çocukların düzenli kontrollere götürülmeleri büyüme ve gelişmelerinin değerlendirilmesi, karşılaşabilecekleri hastalıkların önlenmesi, yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmeleri açısından önemlidir.
Sağlıklı bebek ve çocuk kontrollerinde doktor ebeveynler için öncelik oluşturmayabilecek, normal görünen durumları bile sorgulayarak çocuğun büyümesini, iştahını ve beslenmesini, normal gelişim basamaklarını, konuşma ve çevre ile ilişkilerini, yaşıtlarına göre beklenen durumunu, tamamlanması gerekebilecek aşıları, uyku düzenini, televizyon-bilgisayar gibi alışkanlıklarını ve başka birçok durumu gözden geçirir, önemli olabilecek tavsiyelerde bulunur. Sağlıklı çocuk izleminde, sadece çocuklar değil, ebeveynler, çocuğun bakımı ile sorumlu diğer kişiler, gidiyorsa kreş veya okul ve çocuğun çevresi ele alınır.
Sağlıklı çocuk izleminde de diğer kontrol veya muayenelerde olduğu gibi dikkatli ve ayrıntılı bir öykü alınır, yukarıda bahsedilen konularda bazı sorular sorulur, ebeveynlerin soruları ve önemsedikleri durumlar gözden geçirilir. Çocuğun gelişimi ve büyümesi değerlendirilir ve tam bir fizik muayene yapılır. Aileye büyüme ve gelişme bakımından yaşına göre durum için bilgi verilir, tavsiyelerde bulunulur.
Sağlıklı bebek ve çocuk izleminin hangi sıklıkta yapılması gerektiği çocuğun yaşına ve büyüme-gelişme ile bazı hastalıklar açısından daha hassas olduğu dönemlere göre değişir.
Yaşamın ilk altı ayında daha sık olacak kontrollerin araları sonradan giderek açılır. Buna göre bir bebeğin doğumundan itibaren önerilen izlem zamanları şöyledir: İlk doktor ziyareti doğumdan sonraki birinci hafta sonrasında yapılır. Bunu takiben 1., 2., 4., 6., 9. ayların bitiminde; 1 yaşı dolduğunda; 15. ve 18. ayların bitiminde; 2 yaşı dolduğunda ve sonrasında 6 aylık veya yıllık olarak kontrollerin yapılması önerilmektedir.
Bu nedenlerle; çocuklarınızı yakınmaları yokken de doğduklarından itibaren düzenli olarak doktor kontrolüne götürün. Bebeğinizin büyümesini, gelişimini, sizinle, çevresiyle, insanlarla, oyuncakları ile ilişkilerini ve ilgisini dikkatle izleyin. Olağan dışı olabilecek gözlemlerinizi, yakınmaları, belirtileri zaman geçirmeden doktorunuza danışınız.
Anne sütünün bebeklerin büyüme ve gelişimi için çok önemli olduğunu unutmayınız ve altı aylık olana kadar bebeğinizi sadece anne sütü ile besleyiniz. Altı aydan sonra da ek gıdalara devam ederken anne sütüne devam ediniz. Bebeklerin 1.5-2 yaşına kadar emzirilmesine devam edilebilir. Bebeklere ilk bir yaş içinde doktorun önereceği miktarda D-vitamini verilmelidir.
Doğumdan itibaren bebeğinizin ve çocuklarınızın aşılarını aksatmadan düzenli yaptırın. Çocuklarınızın diş sağlığını önemseyin, düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırın. Kendi sağlığınız yanında ailenizin ve çocuklarınızın sağlığı için evin içinde veya balkon gibi dışında, otomobilinizde kesinlikle sigara içmeyin.
Bebeklerinizi ve çocuklarınızı kazalara karşı korumak için evde ve dışarıda dikkatli olun gerekli tedbirleri alın. Motorlu araçlarla seyahat ederken bebek ve çocuklarınızın emniyetini mutlaka sağlayın, oto koltuğu kullanmayı ihmal etmeyin.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çocuklar, bir evin içinde, bahçesinde, garajında veya havuzunda meydana gelebilecek h…
Devamını OkuBebeklik ve Erken Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi hakkında daha fazla bilgi almak için tı…
Devamını Okuİçerik Güncelleniyor...…
Devamını Oku