Çocuklar, bir evin içinde, bahçesinde, garajında veya havuzunda meydana gelebilecek her türlü kaza tehlikesi için risk altındadır. Bebekler ve küçük çocuklar çoğunlukla ev içinde zaman geçirdikleri için ev içi kazaları daha sık görülür. Çocuk odası başta olmak üzere mutfak ve banyo ev içi kazalar için birçok tehlike içerebilir. Öncelikle ev içinde ve çevresinde nelerin tehlike oluşturabileceği konusunda bilinçlenmek gerekir. Basit önlemler ve dikkatle ev kazalarından büyük oranda korunmak mümkündür.
Bir evde küçük çocuk veya çocuklar varsa her türlü kaza ve tehlikeye karşı her an için uyanık olunması gerekir. Çocuklar yaşlarına göre her zaman için göz önünde bulundurulmalı ve ne yapıyor olduklarınınfarkında olmak gerekir. Özellikle mutfak, banyo ve balkonlar kazalar için en fazla tehlikenin olduğu yerlerdir. Buraların kapıları kapalı tutulmalı ve çocuklar tarafından kolay açılamamalıdır.
Düşmeler, Çarpmalar
- Yeni yürümeye başlayan çocuklarda daha fazla olmak üzere evde veya dışarıda düşmeler tüm çocukların sık yaşadıkları durumlardır.
- Kolayca kayabilecek kilim, paspas veya halıların mümkünse evin çocukların sık bulundukları yerlerinde serilmemeleri ya da altlarına kayma önleyici ürünler konulması gerekir. Halıların kıvrımları da yeni yürümeye başlayan çocuklar için engel oluşturabilir.
- Odaların orta kesimlerindeki cam yüzeyli sehpalar, vazolar, cam kapaklı dolaplar düşme sırasında kırılma ve kesik tehlikesi oluşturabilir.
- Soba kullanılan evlerde sobaların çevresi korumalı olmalı ve yakınlarında kayamaya ve düşmeye neden olabilecek sergiler, kablolar, küçük eşyalar olmamalıdır. Sobaların üzerinde sıcak su kapları, çaydanlık bulundurulmamalıdır.
- Özellikle çocukların sık oyun oynadıkları kendi odaları veya diğer odalarda yerlerde bırakılmış tekerlekli ya da küçük top gibi yuvarlak oyuncaklar, patenler üzerlerine basılarak kolayca düşmeye neden olabileceği için kaldırılmalıdır.
- Çocuklar genellikle düştüklerinde, oturup kalkarken veya yürürken kafalarını, yüzlerini eşyalara veya duvara çarpabilirler. Sivri köşeli eşyalar, kalorifer petekleri, sehpa, masa gibi mobilyaların köşelerine koruyucu bant ya da yumuşak maddeler takılması koruyucu olacaktır.
- Sık olan bir diğer düşme şekli de mama sandalyesi, sandalye, koltuk, yatak, beşik veya divan-kanepeden düşmektir. Her yaştaki bebeğin ve küçük çocukların yerden biraz bile olsa yüksek yerlerde yalnız bırakılmamaları, çevrelerinin yastık, minder ile desteklenmesi ve her an için yakından göz takibinde tutulmaları gerekir. Yatakların ve beşiklerin kenar korumaları ve korkuluklarının kapalı tutulmasına özen gösterilmelidir.
- Mama sandalyeleri veya ana kucağının kemerlerinin kullanılması ihmal edilmemelidir.
- Bakım masalarında çocukların asla yalnız bırakılmamaları gerekir.
- Yürümeye yardımcı araç ve gereçler, yürüteçler kontrolsüz harekete yol açtıkları için evde ve bahçede kaza tehlikesini artırır ve tavsiye edilmezler. Yürüme ve ayakta durma becerisi henüz gelişmemiş çocukların zorlanmasına da neden olabilirler.
- Çocuk odalarında ranza kullanılıyorsa yukarı çıkma ve inme için güvenli bir merdiven bulunmalı, düşülmemesi için de kenarlarda yüksek korunak sağlanmalıdır.
- Anne-babaların ve bakımdan sorumlu diğer kişilerin kucaklarında bebek-çocuk varken tehlike oluşturabilecek eşya, bardak, cisim (özellikle sıcak veya kesici-batıcı) taşımamaları gerekir.
- Diğer önemli bir husus da kucaklarında bebek-çocuk olduğu halde yürürken evde veya dışarıda bastıkları yerleri ve önlerini iyi görmeleridir. Çok küçük bir basamak veya cismin bile dengeyi bozabileceği unutulmamalıdır.
- Arkasında bebek veya çocuk olabileceği düşünülerek evlerde kapıların yavaş açılmasına da dikkat edilmelidir; ayak veya el parmaklarının kapı altlarında sıkışabileceği de unutulmamalıdır.
- Çocuklar vitrin, dolap, komidin gibi eşyaların tutacak yerlerini ve çekmeceleri basamak gibi kullanarak eşyalaratırmanmaya çalışabilirler. Bu gibi eşyalara kolayca ulaşmaları önlenmelidir. Şeker, oyuncak gibi şeylerin çocukların arayabilecekleri yüksek yerlere ve yukarı raflara konulmamaları gerekir.
- Balkonlar ve merdiven sahanlıklarındaki korkulukların aralıklarının geniş olmaması, yeterince yüksek olmaları, tırmanılabilecek sandalye, tabure, sehpa, basamak gibi eşyaların ortamda bırakılmamaları gerekir.
- Balkon ve evin ana kapısının çocuklar tarafından kolay açılmayacak şekilde kapalı tutulması gerekir.
- Bebek arabası, puset veya taşıma askısı ile bebekleri ve çocukları gezdirirken emniyet kemerlerinin usulünce takılması ihmal edilmemelidir.
- Bebeklerin ve çocukların havaya atılarak sevilmelerinin de kesinlikle güvenli olmadığı unutulmamalıdır.
- Evlerin ışığı az olan yerlerinin duruma göre gündüz de hafif aydınlatılmaları, gece lambası kullanılması da çarpma ve düşmelere karşı önlem oluşturabilir. Basamak olan kapı önü, bahçe çıkışı gibi yerler de aydınlık tutulmalı, gerekirse korkuluk yapılmalıdır.
- Evin pencerelerine ulaşmayı, tırmanmayı kolaylaştıracak sandalye, sehpa, basamak gibi eşyalar ortamda bulundurulmamalıdır. Gerekirse pencerelerin açılmasını önleyecek veya az açılmasını sağlayacak malzemeler ile tedbir alınmalıdır.
- Evin banyo, mutfak, tuvalet gibi ortamlarının yerlerinin ıslak olmamasına özen gösterilmelidir.
- Bebeklere ve her yaştaki çocuklara banyo yaptırılırken yalnız bırakılmamaları, küvet, duş veya yıkandığı leğende sıkı tutulmaları veya tutunmalarının sağlanması, hareketli oyunlar yapılmaması gerekir. Az bile olsa banyo suyunun yaratabileceği boğulma tehlikesi yanında düşüp çarpma tehlikesi akılda olmalıdır.
- Mutfak, banyo, tuvalet, balkonun çocukların kolayca kayıp düşebilecekleri yerler olduğu unutulmamalıdır.
Boğulmalar
- Bebeklere ve küçük çocuklara çekirdekli meyveler ve fıstık, leblebi, fındık ve kabuklu kuruyemişler verilmemelidir.
- Ağızlarına götürebilecekleri düğme, para, vida, yemek malzemeleri gibi küçük parçalar ulaşamayacakları yerlerde bulundurulmalıdır.
- Çok küçük parçalı oyuncaklar ellerine verilmemelidir.
- Nazar boncuğu, çengelli iğne, giysi düğmeleri gibi küçük parçaların kolayca çıkabileceği ve ağza götürülebileceği unutulmamalıdır.
- Naylon torba, poşet, kese kağıdı gibi başa geçirilip havasız bırakabilecek şeyler ortalıkta bırakılmamalı, bunlarla oyun oynanmamalıdır.
- Bebekler ve çocuklar asla tuvalette, banyoda yalnız bırakılmamalıdırlar.
- Temizlik veya başka amaçlı su ya da sıvı dolu kova, leğen gibi kapların çocuklar ve bebekler için ciddi boğulma tehlikesi oluşturabileceği unutulmamalıdır.
- Bebek ve çocukların yataklarında ve beşiklerinde ip, kurdele, lastik gibi boyuna veya kola-bacağa dolanabilecek nesneler bırakılmamalıdır.
- Emziklere veya çıngıraklara asla ip, kurdele, zincir, lastik takılmamalıdır. Emzikler tek parça ve yumuşak olmalıdır.
- Bahçe, otopark, garaj gibi otomatik kapısı bulunan yerlerde gerekli emniyet tedbirleri alınmalıdır.
- Bahçelerdeki havuz, parklardaki süs havuzları, su birikintilerine de bebek ve çocukların kontrolsüz yaklaşmaları engellenmelidir.
- Bahçelerde bulunabilecek depo, kova, bidon, leğen gibi kapların ağızları kapalı tutulmalı ve ortalıkta bırakılmamalıdır.
- Çocukların içlerine girebilecekleri düşünülerek bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi eşyaların kapakları daima kapalı tutulmalı ve emniyet kilidi takılmalıdır.
Yanıklar
- Mutfaklar çocuklar için en tehlikeli ortamlardır.
- Çocuklara anlayabilecekleri yaşlardan itibaren yanıcı ve ateş alıcı nesnelerin tehlikesi ve nasıl dikkat edilebileceği, kibrit, çakmak gibi cisimlerle oyun oynanmaması gerektiği öğretilmelidir.
- Bebekler ve çocukların soba, fırın, ocaklara, üzerinde yemek pişen küçük tüplere, mangal ve şöminelere yaklaşmalarına izin verilmemelidir. Mümkünse önlerine koruyucu önlemler alınmalıdır.
- Mutfakta tencere ve tavalar ocakların duvara yakın uzak kesimlerine konulmalı, sapları içe gelecek şekilde konulmalıdırlar.
- Elektrikli ısıtıcılara çocuklar yaklaştırılmamalıdır. Sıcak su, çay, çay, kahve dolu bardak, fincan, kaseler çocukların ulaşamayacakları yerde bulundurulmalıdır.
- Masa ve sehpaların üzerinde örtü varsa çekilerek üstlerindeki eşyaların kırılabileceği gibi bardak, çaydanlık gibi sıcak sıvı içeren kapların dökülebileceği akılda tutulmalıdır.
- Elde tepsi, fincan, bardak, tabak varken bebeklerin emzirilmemesi ve kucakta tutulmaması gerekir.
- Ütülerin her zaman için ulaşılamayacak yerde tutulması ve sıcak olmaması gerekir.
- Kibrit, çakmak gibi alev alıcı nesneler ortalıkta bulundurulmamalıdır.
- Prizlere güvenlik kapakları takılmalı, açıkta elektrik kaçağı yapabilecek hiçbir cihaz bulundurulmamalıdır.
- Hiçbir zaman sobaya, ateşin, mangalın üzerine benzin, gazyağı, ispirto, tiner gibi parlayıcı maddeler dökülmemelidir.
- Tandır, mangal, maltız, ocak, soba gibi pişirme için kullanılan ateşli yerlerin kömür ve külünün iyice söndüğünden emin olunmalı, üzerleri her zaman kapalı tutulmalıdır.
- Çaydanlık, demlik, su ısıtıcısı, termos gibi sıcak sıvı dolu kaplar çocukların koşup oynadığı oda, oturma salonu gibi ortamlarda ortada bırakılmamalıdır.
- Su ısıtıcısı, kahve makinesi, ütü, tost makinesi, fritöz gibi elektrikli cihazların kablo ve fişlerinin sarkamamasına dikkat edilmelidir.
- Diğer pek çok sakıncaları yanında yanmalara karşı da evde sigara içilmemesi gerekir.
- Mümkünse evde bir yangın alarmı ve yangın söndürücü bulundurulması iyi olur.
- Bebekler ve çocuklar yıkanırken, banyo suyunun sıcaklığının, musluklardan akan suyun kontrolünün mutlaka yapılması gerekir. Bir anlık dalgınlıkla ciddi sıcak su yanıkları olabileceği unutulmamalıdır.
Batıcı ve Kesici Nesneler
- Bıçak, çatal, şişe açacağı, et pişirme şişleri gibi sivri ve keskin nesneler mutfakta her zaman kapalı yerlerde saklanmalı ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmalıdır.
- Banyoda makas, tırnak makası, törpü, tıraş bıçağı ve malzemeleri ile kesici ve batıcı olabilecek her türlü malzeme kapalı ve ulaşılamayacak yerlerde tutulmalıdır.
- Çocuklara yürümeye başladıklarından itibaren ellerinde kalem, makas ya da sivri-keskin uçlu başka cisimler varken koşmamaları, kullanmadıkları zaman bu cisimleri masaya bırakmaları öğretilmelidir.
- Örgü örülen şiş, tığ ve dikiş dikilen iğnelerin çocukların bulunacağı yerlerde bırakılmamaları gerekir.
Zehirlenmeler
- Evlerde gerekli olmayan ve son kullanım tarihi geçmiş ilaçların bulundurulmaması ve atılmaları gerekir. Kullanımı gerekli ilaçların ise kesinlikle kapalı yerlerde ve çocukların görüp ulaşamayacağı şekilde saklanmaları gerekir.
- Banyoda veya depoda tutulan çamaşır suyu, deterjan, temizlik malzemeleri, sabunlar, krem, tıraş köpüğü, deodorant, böcek ilaçları gibi kimyasal ürünlerin çocukların erişemeyeceği kapalı yerlerde saklanması gerekir. Ayrıca bu ürünlerin orijinal kaplarında ağızlarının kolay açılamayacağı şekilde muhafaza edilmesi gerekir.
- Ev içinde, bahçede veya depodabadana boyası, benzin, gazyağı, tiner, tutkal, gübre gibi yanıcı ve kimyasal olarak zehirli olan maddelerin bulundurulmaması, ya da orijinal ambalajlarında kilitli ve güvenli kapalı oda veya dolaplarda tutulmaları gerekir.
- Sayılan zararlı olabilecek tüm maddeler mutfaklarda, buzdolabı, erzak dolabı gibi gıdaların bulunabileceği yerlere yakın tutulmamalıdır.
- Evdeki süs bitkilerinin ve çiçeklerin bazıları çocuklar için zehirli olabileceği gibi bunların bakımı için kullanılan bazı kimyasal ürünlerin de zararlı olabileceği unutulmamalıdır.
- Evde böcek veya çiçekler için ilaçlama yapılacağı zaman çok dikkatli olunması ve mümkünse çocukların ortamdan uzak tutulması gerekir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebeklik ve Erken Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi hakkında daha fazla bilgi almak için tı…
Devamını OkuÇocukların sadece hastalandıklarında veya bir yakınmaları olduğunda değil sağlıklı ik…
Devamını Okuİçerik Güncelleniyor...…
Devamını Oku